A kedvezményezett neve: Norta Kft.
A projekt címe: ERDŐSPUSZTA CLUB HOTEL Energetikai fejlesztése
A projekt kezdő dátuma: 2018.08.01.
Tényleges befejezés dátuma: 2019.05.03.
Projekt azonosító száma: GINOP-4.1.2-18-2018-00039
A szerződött támogatás összege: 45 203 238Ft
A támogatás mértéke (%-ban): 50 %


Jelen projekt megvalósítási helyszínen Debrecen külterületén a Panoráma - Diószegi út kereszteződésében, a 0752/13 hrsz. alatt található. A fejlesztéssel érintett épületben található a négycsillagos Erdőspuszta Club Hotel és a 100 férőhelyes Fenyves Vendéglő, valamint a szállodához tartozó wellness részleg, konferencia termek, egyéb kiszolgáló helyiségek.

A fejlesztés tárgya az Erdőspuszta Club Hotel és Fenyves Vendéglő épületének energiahatékonysági korszerűsítése. A projekt keretében a tető és padlás födém hőszigetelése, a fűtéskorszerűsítés, energiatakarékos fényforrások megvalósítása, valamint egy 54 kw-os napelemrendszer telepítése valósult meg. A projekt keretében korszerűsített épület 2010. év végén kapott használatba vételi engedélyt. Az azóta eltelt időszak alatt kisebb felújítások, festés, stb. valósultak meg, egyéb korszerűsítés, átalakítás nem történt az épületben. A projekt keretében külső hőszigetelés, fűtés korszerűsítés, világítás korszerűsítés, gépészeti munkák valósultak meg, emellett egy 50 kw napelem rendszer is telepítésre került. A komplex fejlesztésnek köszönhetően jelentősen javultak az épület adottságai energihatékonysági szempontból. Az energiahatékonysági fejlesztések által elért primerenergia felhasználás csökkenés 1248 Gj/év. A megújuló energiaforrásból előállított energia mennyiség a fejlesztésnek köszönhetően meghaladja az évi 168 Gj/év mennyiséget. A fejlesztések hatására az üvegházhatású gázok évi kibocsátásának csökkenése 88 t/év. A projekt keretében az alábbi korszerűsítések történtek: a hotelszobákban meglévő mennyezeti fan-coilok lecserélése, energiatakarékos modern készülékekre; a meglévő fűtéscsövek hőszigetelése; a hőközpont vezérlésének bővítéseként a fűtési rendszer automatikus tisztítása, illetve a hőcserélők cseréje; a korábbi gázkazánt 2db kondenzációs gázkazánra cseréltük, továbbá a lehűlő pince- és padlásfödémek hőszigetelése is megvalósult. Az egész hotel területén meglévő, hagyományos izzókat és fénycsöveket energiatakarékos és hosszú élettartamú LED-es világításra cseréltük.

A fejlesztés hatására számos olyan energia hatékony korszerűsítés lett végrehajtva az épületen, amely mind az üzemteltetés gazdaságosságát, mind az épület környezetkímélőbb és fenntarthatóbb módon történő üzemeltetését eredményezi.