A kedvezményezett neve: Norta Kft.
A projekt címe: „Kapacitásbővítő beruházás a Norta Kft.-nél”
A projekt kezdő dátuma: 2017.01.19
Tervezett befejezés dátuma: 2018.03.05
Projekt azonosító száma: GINOP-1.2.2-15-2016-02432
A szerződött támogatás összege: 33 778 030 Ft
A támogatás mértéke (%-ban): 50%

A Norta Kft. 2005. december 01-jén került bejegyzésre. A társaság tevékenysége széles körű, a hosszú távú fenntarthatóság, gazdasági stabilitás érdekében a cég kereskedelemmel, vendéglátással, turisztikával, szolgáltatásokkal és gyártással is foglalkozik. A cég alapításakor elsősorban építőipari és szórakoztatóipari tevékenységet végzett, de a piaci igényekhez igazodva szükségessé vált a tevékenységi kör átgondolása. A Kft. székhelyét a folyamatos bővülés, létszám emelkedés miatt több alkalommal módosította, több fiókteleppel is rendelkezik. A piaci lehetőségek kihasználása érdekében, a nagyobb felvevő potenciállal rendelkező Budapestre helyezte székhelyét, de debreceni fióktelepe is megmaradt. A vállalkozás több nagy beruházást, fejlesztés valósított meg, melyek egy része uniós források felhasználásával készült el.
Jelen projekt keretében a betongyártáshoz kapcsolódó fejlesztést valósított meg. A projekt keretében beszerzett eszközöknek köszönhetően a Kft. képes olyan minőségű folyékony beton- és betonelemgyártásra, amilyenre korábban a gépek hiánya miatt nem volt lehetősége. A saját gyártás lehetővé teszi, hogy ezeket hazai termékekkel helyettesítsük. A kivitelezés költségét is jelentősen lecsökkenti a saját gyártás, így alacsonyabb bekerülési költséggel, nagyobb profittal és kedvezőbb áron tudjuk értékesíteni szolgáltatásainkat. A jelen beruházás ezen a területen is fejlődési lehetőséget biztosít. A Kft. a gyártási tevékenységet 2012. óta végez. A jelen projekt keretében beszerezett gépek, berendezések szerszámok a már meglévő gépparkot oly módon egészítik ki, hogy a Kft. képes lesz a gyártáson belül új tevékenységet végezni. A fejlesztés eredményeként az egyik fő célzott tevékenységi kör az építőipari termékek gyártása. Ezek közül a legfontosabb az előre kevert folyékony beton előállítása. A megvásárolt eszközök lehetővé teszik a legyártott termékek vágását, darabolását, igazítását, megmunkálását. A jelen projektben megvásárlandó eszközök szorosan kapcsolódnak a meglévő gépparkhoz. A projekt előkészítéseként a megvásárlandó eszközök alapos tanulmányozása valósult meg. A gépek kiválasztásánál fontos volt, hogy a vásárolandó géppark alkalmassá tegye a Norta Kft-t innovatív, hozzáadott-értéket képező berendezések előállítására. Ez biztosítja a cég számára a piaci előnyt versenytársaival szemben. A beszerzett eszközök: betoncsiszológép, elektromos bontókalapács, Duplarotoros betonsimító, Kézzel irányított önjáró kéthengeres beton vibrátor, Ipari porszívó, Döngölő béka, Elektromos gyalogkíséretű targonca, Önjáró mobil folyékony betongyártó gép Betonszivattyú. Az eszközbeszerzésen túl építési tevékenység is megvalósult, a Kft. túrkevei telephelyén található épület átalakítása, korszerűsítése.
A Kft. jelen fejlesztés keretében a következő tevékenységeket célozta meg: az első a folyékony beton gyártása, a második a különböző betonelemek gyártása. A projekt megvalósításnak köszönhetően a Kft. versenyképes termékek előállítását tudja megvalósítani a folyékony betonbetonelem gyártásának piacán. A vállalkozás az elmúlt évek építőipari tevékenységei során számos betongyártással kapcsolatos berendezést kellett mástól, olykor külföldről is bérelni, rendelni. A projektnek köszönhetően jelentősen csökkenteni tudjuk az ilyen irányú kiadásokat, tehát beszállítói kört tudunk kiváltani.