A projekt címe: Faipari és fémipari gépek gyártásához szükséges technológia vásárlása, termelési kapacitás bővítése érdekében a Norta Kft-nél

  • A projekt kezdő dátuma: 2016.01.25
  • Tervezett befejezés dátuma: 2017.10.30.
  • Projekt azonosító száma: GINOP-1.2.1-15-2015-00689
  • A szerződött támogatás összege: 108 906 128Ft
  • A támogatás mértéke (%-ban): 50%
  • Kedvezményezett neve: NORTA Kft.


A Norta Kft. befejezte a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében meghirdetésre kerülő „Mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítése” címen kiírt GINOP-2.1.1-15 kódszámú pályázati felhívásra benyújtott „Faipari és fémipari gépek gyártásához szükséges technológia vásárlása, termelési kapacitás bővítése érdekében a Norta Kft-nél" című nyertes projektjét. A 217 812 257 Ft összköltségű fejlesztés megvalósításához összesen 108 906 128 Ft támogatást ítéltek meg a Kft. részére.

A Norta Kft. Debrecen egyik meghatározó gazdasági szereplője. A Kft. több mint 10 éves működése alatt jelentős fejlődésen ment keresztül. Mára már kb. 100 fő részére biztosítja a megélhetést jelentő munkahelyet, árbevétele évről-évre növekszik. A cég kereskedelemmel, vendéglátással, turisztikával, szolgáltatásokkal és gyártással is foglalkozik. Jelen projekt keretében a fémszerkezet- és fémmegmunkáló szerszámgépek gyártásához kapcsolódó fejlesztést valósított meg.
A projekt keretében beszerzett gépeknek, berendezéseknek köszönhetően a Kft. képes olyan fémipari és faipari termékek előállítására, amelyek korábban a gépek hiánya miatt nem volt lehetséges. Hozzáadott értéket jelent, hogy a vállalkozás saját maga által előállított, hazai termékeket gyárt, amelyet az egyéb tevékenységei során is felhasznál, illetve hasznosít. Az építőipar területén végzett kivitelezési munkák során a saját maga által előállított faipari és fémipari termékeket tudja alapanyagként alkalmazni, amely így magasabb hozzáadott értéket képvisel, mégis kedvezőbb áron előállítható.

A beruházás során egy meglévő épület átalakításával, felújításával asztalos műhely került kialakítására a cég meglévő telephelyén. Emellett egy a fémipari tevékenységhez szükséges sátor is felépítésre került, amely alkalmas a nagyobb berendezések biztonságos tárolásához és működtetéséhez. A projekt megvalósítás során az építési tevékenység mellett fémipari és faipari gépek gyártásához szükséges eszközök kerültek beszerzésre. A projekt megvalósítás során a következő fémipari és faipari gépek gyártásához szükséges eszközök kerültek beszerzésre: elektromos láncos emelőszerkezet, motoros láncfűrész, vizes vágó, fűrészlap élező gép, hőprés, szögben dönthető marógép, hosszlyukfúró, négyoldalas gyalugép, kontakt széles szalagcsiszoló gép, ABS élzáró és élfóliázó, sorozatfúró, magasnyomású meleg vizes mosó, asztali körfűrész állvánnyal, CNC vezérlésű multifunkcionális, automata szerszámcserélős famegmunkáló központ, központi forgács-fűrészpor elszívó rendszer, csavarkompresszor, fűrészlap hegesztőgép, kombinált gérvágó állvánnyal, akkumulátoros kézi faipari szerszám szett, kombinált gyalugép, asztali él csiszológép, horizontális csiszológép, száraz festőfal, lapszabászgép, szalagfűrészgép 700-as, szalagfűrészgép 600-as, porszóró festőkabin égető kemencével, dupla ollós emelőasztal, homokfúvó kabin a hozzá tartozó szóró és elszívó berendezéssel, általános szerszámköszörű gép, CNC vezérlésű hidraulikus lemezolló.